back tillbaka
 

Borås Internationella Skulpturbiennal 2016

SPOON

Rostfritt stål. 4,5 m hög. Placering Stora torget i Borås

Ett konstverk kan ge många associationer, possitiva och negativa och fungerar ofta på olika plan, både på det personliga och på det allmängiltiga. Det som är botten i dig är också botten i andra skrev Gunnar Ekelöv. 2014 dog min kära mamma och bland alla hennes efterlämnade saker hittade jag en gammal silversked som hon förmodligen i sin tur hade ärvt av sin mamma. Silverskeden blev utgångspunkten för mitt verk. Den fick mig att tänka på moderskap och hur vissa har haft turen att bli födda med silversked i munnen och andra inte. Skedskaftet har fått formen av en ormtjusares orm som associerar till något drömlikt och magisk, vilket jag ofta har sysselsatt mig med i min konstnärliga verksamhet.

 

 


Tänker även på hur Uri Geller böjde skedar med tankens kraft. Symboliskt säger det något om hur mycket vi kan åstadkomma om vi bara vill.

Kanske handlar SPOON i ett större sammanhang om ett givande och tagande, en slags dualism som präglar världen idag, speciellt med tanke på den aktuella flyktingsituationen. Man ger med en ena handen och tar med den andra.