back tillbaka
 


 

Ystad Konst Museum

"Fragment ur ett liv"
installation 1994

En stulen kyss inbränt i trappräcket; tioöringen - minnet och mutan när föräldrarna reste bort; ansiktsuttrycket hos en förbipasserande på gatan för sexton år sedan; gömstället för mentholcigaretter i "trollskogen"; färgen på himlen efter aborten; en blick från en man på ett tåg i Europa; blomsterhavet på farfars begravning; ett ögonblick av euforisk lycka när förälskelsen blev besvarad; timglaset - en gåva från en vän som begick självmord, förvirringen och sorgen; doften i ett rum när ingenting stämde; viljan att avlägsna ett hårstrå från en okänd mans svarta krage...
Fragment ur ett liv. En hisnande mängd tankar och drömmar; färger dofter, ljud och gester avlöser varandra, går in i varandra och avbryter ett händelseförlopp så att nya skott bildas och får livet att ta en annan vändning. Sekund på sekund och för varje steg närmar vi oss döden. Denna dödsvandring kallas livet och följdaktligen måste vi dö en smula för att leva.
I ett större sammanhang krymper våra liv och blir till futtiga, nästan osynliga blinkningar i universum. Och tillsammans bildar vi den knappt synbara pricken mänskligheten.
Något av denna svindlande tanke uttrycker Samuel Beckett i sin pjäs "I väntan på Godot" med orden "En kvinna förder grensle över en grav. Dagen glänser till och sen är det natt igen."